Keväällä alkanut sähkönmyyntihintojen jyrkkä nousu sai perheessämme sähkönkulutuksen vähentämisen pohdittavaksi, sillä aiempi 0,043 euroa / kWh nousi heinäkuussa uuden sopimuksen myötä 0,123 € /KWh tasoon, korotus oli siis merkittävä. Kaukolämmössä olevan rivari-paritalokotimme ~9000kWh vuosikulutus tuntui *) kovalta ja heräsikin kysymys, että mistä moinen kulutus meillä johtuu. Etenkin kun edellisessä asunnossamme, joka oli suorasähkölämmitteinen rivitalo, meni sähkö noin 13.000 kWh:ta, toki paljon myös tuolloin puulla lämmittäen. Alkoi siis operaatio kulutuksen metsästys ja säästötoimenpiteiden suorittaminen.

 *) Olemme onnenpekkoja asuessamme tämän kriisin aikana kaukolämpötaloyhtiössä eli ”säästötoimenpiteet” koskevat taloudessamme parintuhannen vuosi-, ei kuukausierää.

Jo alustavasti tiedossa oli, että asunnossamme on paljon mm. 20 – 35W halogeenilamppuja edellisten asukkaiden valintoina. Lisäksi kodistamme löytyy tietotekniikkaa ja viihdelaitteita, jotka olivat usein päällä jopa ilman käyttäjää, tai vähintäänkin lepotilassa. Lisäksi lapsilla oli tapana jättää valot päälle aina sinne missä kulloinkin kulkivat. Mutta todettavaa toki on, että isoin kulutus varmaankin tuli sieltä mistä säästäminen on vaikeaa, eli ruuanlaitosta, sekä pyykkihuollosta kuivausrumpuineen.

Säästötoimenpiteet aloitettiin aluksi laittamalla kaikki kodin viihdelaitteet erillisten katkaisijoiden taakse, joilla sammutettaan kaikki viihdelaitteet aina niiden käyttämättömyyden jälkeen. Näin toimien laitteet eivät jää päälle vahingossa, eikä laitteiden valmiustilat kuluta myöskään sähköä. Kännykkälatureita kerättiin eri huoneista pois isot kasat ja kännyköiden lataus keskitettiin eteisen pöydälle tehtyyn kännykkäparkkiin, jossa oli käytössä vain yksi isompi laturi useammalla latausjohdolla. Erilaisia epämääräisiä sähkölaitteita poistettiin käytöstä, sekä lapsia valistettiin sähkölaitteiden käyttämisestä säästeliäästi. Käyttöön hankittiin myös eteiseen / portaikkoihin yövaloja, jotta turhista läpi yön palavista ”vessavaloista” luovuttaisiin. Lisäksi käyttöön laitettiin myös ajastimella olevia pistorasioita ja siivottiin ison Festivon jääkaappikylmiön jäähdytysrivat pois sinne vuosikausien aikana kertyneestä pölystä, sekä tulihan tuo myös samalla sulatettua, sähköä säästäviä toimenpiteitä molemmat…

Kun muita säästökohteita ei enää helposti löytynyt, siirryttiin sitten valaistuksen kimppuun. Säästöt valaistuksessa aloitettiin sieltä mistä oli helpointa, eli poistamalla käytöstä kaikki vanhat hehkulamput (kyllä näitäkin oli edelleen muutama!) käytöstä. Esimerkiksi aina aamuisin ja iltaisin ja useita tunteja vuorokaudessa päällä olevasta sarastuvalostakin löytyi 100w hehkulamppu. Lisäksi jo aikanaan vuosia sitten oli hankittu energiaa säästäviä loisteputkilamppuja, joilla hehkulamppuja oli aikanaan korvattu. Nämä lamput olivat kuitenkin jo kellastuneita, eivätkä valaisseet kunnolla. Korvattujen lamppujen tilalle laitettiin uusimpia merkki LED-lamppuja. Keskimäärin 11-18 watin energiansäästölamppuja korvattiin 4.5-8,5 watin LED-lampuilla.

LED-lamppujen korvaamisessa teki haastavaa niiden käyttäminen himmentimien kanssa, joiden käyttö piti siis ottaa huomioon korvaamisessa. Pääsääntöisesti LED-lamput, joita voi himmentää, ovat kiven alla. Niitä on vähemmän markkinoilla ja hinnat ovat selvästi kalliimpia, kuin himmentämättömät lamput. Meidän asunnossamme himmentimiä oli peräti seitsemän kappaletta käytössä ja näiden käytöstä ei myöskään haluttu luopua. LED-lampuissa on aikaisemmin ollut myös haasteita valotehon riittävyyden kanssa, sekä ainakin omien kokemuksien kanssa myös kestävyydessä. Nämä tuntuvat nyt olevan viimeisimmissä lampuissa jo selätettyjä ongelmia, sillä nyt hankituissa lampuissa valoteho oli parempi ja valon sävy kirkkaampi, kuin vanhoissa energiansäästölampuissa.

Kun kaikki helposti korvattavissa olleet lamput oli korvattu, oli aika siirtää katseet 12 voltin käyttöjännitteellä toimiviin halogeenilamppuihin, joita meillä oli peräti 46 kappaletta ja kaikki teholtaan 20-35 wattia, melkoinen tehosyöppö tuo valaistus. Koska valaistus oli 12 voltin käyttöjännitteellä toimiva, tuli myös uusia niiden virtalähteet sillä vanhat virtalähteet (yhteensä 7 kappaletta) olivat mitoitettu halogeeneille ja niiden yhteisteho oli 1,2 kilowattia. Koska LED lamput olivat vastaavasti teholtaan 3.2 – 5.8 wattia, tarvittiin jatkossa huomattavasti pienemmät virtalähteet. Virtalähteiden valinnassa ja mitoituksessa tuli ottaa huomioon noin 20 % marginaali, jotta virtalähteitä ei ”ajeta” liian lähellä niiden maksimitehoa, sekä käytössä olevat vanhat himmentimet, jotka rajasivat hankittavia muuntajia.

Huomioitavaa oli myös, että muuntajien vaihdon*) yhteydessä tuli myös esiin sähkö- ja paloturvallisuuteen vaikuttavia seikkoja. Vanhat muuntajat olivat noin 15 vuoden käytön aikana lämmenneet, turvonneet ja ulkokuoret haljenneet. Näin ollen niiden suojaeristys oli puutteellinen.  Energiarempan kylkiäisenä tehtiin siis palo- ja sähköturvallisuuriskilöydös, jotka niin ikään saatiin kuntoon samalla. Kyllä siinä hetken hiljainen hetki vietettiin ja mietittiin ”Mitä jos…”.

*) Huom! Näiden asennuksessa tulee käyttää asiantuntevaa sähköasentajaa.

Mitä tulee energian kulutukseen, niin verrattuna aikaan ennen säästötoimenpiteitä on sähkönsiirtoyhtiö Elenian verkkopalvelusta havaittavissa, että kaikki säästötoimenpiteet ovat alustavasti aikaansaaneet yhdessä noin 20-35 % kulutussäästön, verrattuna vuotta aikaisempaan aikaan. Toki investoinnit uusiin lamppuihin ja virtalähteisiin oli noin tuhannen euroa, joten säästämällä investointia saa hetken kuolettaa, mutta tulipahan samalla osallistuttua energiansäästötalkoisiin, johon myös pian valtiovalta tulee kansalaisia patistamaan. Saas nähdä pääsemmekö tehdyillä toimenpiteillä sähkönkulutuksessa tavoitteeseen, eli vuosikulutuksen laskeminen 9000 kWh tasolta aina 5500-6000 kWh tasolle.

Alla vielä joitakin kuvia vaihto-operaatiosta, sekä pudonneesta energiankulutuksesta.

Kirjoittajana oli hallinnollisena isännöitsijänä vuodesta 2004 toiminut.
Hankkeen päävastaavana toimi markka-aikaan elektroniikka-asentajaksi valmistunut puoliso.
Kokonaisbudjetti: reipas tonni.
Työtunteja sis. googlailut ja tarvikenoudot: parisen kymmentä.

Jälkiviisaus: € on paras ekotekomotivaattori.