Isännöinnissäni olevat asunto-osakeyhtiöt on nyt siirretty Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään (Asrek)

Osakeluettelon ylläpidosta ja omistajakirjausten tekemisestä vastaa jatkossa Maanmittauslaitos. Uuden omistajan rekisteröintiä ei voi enää tehdä isännöintiyrityksessä.

Jokainen osakas huolehtii itse paperisen osakekirjan muuttamisesta sähköiseksi omistajamerkinnäksi. Tästä puhutaan myös osakekirjan mitätöintinä, joka tapahtuu asioimalla Maanmittauslaitoksen sähköisessä asiointipalvelussa tai toimipisteessä.

Osakkaan osakekirja on mitätöitävä viimeistään kymmenen (10) vuoden kuluessa siitä, kun taloyhtiö on siirtynyt huoneistotietojärjestelmään eli elokuuhun 2033 mennessä.

  • Jos osakekirja on hallussasi, hae omistuksen rekisteröintiä ja toimita osakekirja Maanmittauslaitokselle mitätöitäväksi. Maanmittauslaitoksen perimä rekisteröintimaksu on 63 € (v. 2023 hinnasto).

  • Jos osakekirja on pankissa lainan vakuutena, valtuuta pankki tekemään omistusoikeuden rekisteröinti puolestasi. Kysy pankiltasi pankin perimä maksu rekisteröinnistä. Kaksi pankkia on ilmoittanut kuluksi (jos osakekirja on lainan vakuutena) yli 500 €.
  • Jos myyt tai muuten luovutat osakkeet ennen oman omistuksesi sähköistämistä, uusi omistaja vastaa osakekirjan sähköistämisestä asuntokaupan yhteydessä, ja vastaa kuluista. Jos olette myymässä huoneistoanne 10 vuoden sisään, ei oman omistuksen siirtoa tarvitse rekisteröidä ennen kauppaa.
  • Jos osakekirjasi on kadonnut, se täytyy kuolettaa ennen sähköistämistä. Hae kuolettamista käräjäoikeudelta (hakemuksen voi tehdä sähköisesti tai paperilomakkeella). Osakas toimittaa käräjäoikeuden kuolettamispäätöksen Maanmittauslaitokselle sähköistä omistajamerkintää hakiessaan. Käräjäoikeuden kuoletusmaksu on 270 € + kuulutusmaksu 181 €/v. 2023 hinnasto.

Lisätietoja löydät Maanmittauslaitoksen www.maanmittauslaitos.fi/huoneistot-ja-kiinteistot -sivustolta.

 

Osoitteenmuutos tehdään jatkossa Maanmittauslaitokselle, samoin sähköpostiosoitteenmuutos, mikäli haluat yhtiökokouskutsut sähköpostitse.

 

Osakeluettelon siirron yhteydessä taloyhtiön on pitänyt lain mukaan ilmoittaa osakkaiden postiosoitteet ja mahdolliset sähköpostiosoitteet Maanmittauslaitokselle. Isännöinti on ilmoittanut meillä tiedossa olevat osakkaiden osoitteet. Lisäksi on ilmoitettu sähköpostiosoitteet, jos osakas on tehnyt pyynnön toimittaa yhtiökokouskutsut sähköpostitse Huoneistotieto.fi palvelussa (vaatinut vahvan tunnistautumisen).

Isännöintitoimisto saa jatkossa osakkaiden yhteystiedot esimerkiksi yhtiökokouskutsun toimittamiseksi Maanmittauslaitokselta. Tämän takia on erittäin tärkeää, että ilmoitat mahdolliset yhteystietojen muutokset Maanmittauslaitokselle. 

Huomioithan, että jos omistat eri osakeryhmiä (asunto-osake, autokatos-/halliosake, toimitila- tai varasto-osake), ovat ne kaikki itsenäisiä osakeryhmiä, joihin kuhunkin täytyy tehdä mahdolliset muutokset Maanmittauslaitoksen sivustolla, vaikka osakeryhmät olisivat saman asunto-osakeyhtiön osakeluettelossa. 

Huoneistotieto.fi järjestelmään mahdollisesti aiemmin kirjaamanne sähköpostiosoite on siirretty isännöinnin toimesta nyt Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään

Mikäli osakas on kirjautunut Isännöinti Susu Tossavainen Oy:n tarjoamaan Huoneistotietojärjestelmään, ja tehnyt palvelussa valinnan yhtiökokouskutsujen toimittamisesta sähköpostitse, on sähköpostiosoite
nyt toimitettu Maanmittauslaitokselle.

Yhtiökokouskutsut tulevat jatkossakin siihen sähköpostiin, ellette käy itse
Maanmittauslaitoksen sivustolla sitä muuttamassa johonkin toiseen sähköpostiosoitteeseen.

Jos sähköpostinne ei ole muuttunut, Teidän ei tarvitse tehdä mitään.

 

Miten saan yhtiökokouskutsut sähköpostitse?

Jos puolestaan yhtiökokouskutsut tulevat nyt paperisena, ja haluaisitte yhtiökokouskutsut jatkossa sähköpostitse, tulee teidän käydä tekemässä Maanmittauslaitoksen sivustolla sähköpostinne kirjaus.

Isännöinti saa tiedon muutoksesta Maanmittauslaitokselta. Isännöinti ei saa enää päivittää osakkaan yhtiökokouskutsun toimitukseen liittyviä yhteystietomuutoksia, eikä niitä voi enää päivittää Huoneistotieto.fi palvelussakaan. Muuhun tarkoitukseen, ns. yleiseen tiedottamiseen ja asiointiin liittyviä sähköposteja ja puhelinnumeroita ylläpidämme entiseen tapaan.

Lisätietoja:
https://www.maanmittauslaitos.fi/huoneistot/huoneiston-omistajalle/tietoa-huoneiston-omistajalle